Flames of History
Menu
  • Αρχική
  • Ιστορικά Άρθρα
  • Μύθοι
Menu

Έχιδνα: Η μητέρα όλων των τεράτων

Posted on 7 Απριλίου 20257 Απριλίου 2025 by Maria Mistegniotou

Η Έχιδνα ήταν γνωστή ως η μητέρα όλων των τεράτων της μυθολογίας. Ήταν κόρη του Ουρανού και της Γαίας. Είχε το πρόσωπο μιας πανέμορφης κοπέλας και το σώμα ενός ερπετού. Μαζί με τον σύντροφο της, Τυφώνα, οργάνωσαν μια επίθεση προς τους θεούς του Ολύμπου, όμως ηττήθηκαν. Ο Τύφων τιμωρήθηκε με τη φυλάκιση του κάτω από το όρος Αίτνα. Μαζί έκαναν επτά παιδιά. Τον Όρθρο, τον Κέρβερο, τη Λερναία Ύδρα, τη Χίμαιρα, τη Σφίγγα, το Λιοντάρι της Νεμέας και τη Σκύλλα.

Σύμφωνα με μια σκύθινη εκδοχή, η Έχιδνα δεν είχε ερωτικές σχέσεις μόνο με τον Τυφώνα αλλά και με τον γνωστό Ηρακλή. Όταν ο Ηρακλής επέστρεψε από τον άθλο που σχετιζόταν με τα βόδια του Γηρυόνη, πέρασε κοντά από το λημέρι της. Η Έχιδνα έκλεψε τα άλογα του την ώρα που κοιμόταν. Όταν ο Ηρακλής ξύπνησε, ξεκίνησε να ψάχνει τα άλογα του καταλήγοντας στη σπηλιά της Έχιδνας. Εκείνη του αποκαλύφθηκε απευθείας λέγοντας του πως θα του τα επέστρεφε με την προϋπόθεση να κάνουν έρωτα. Ο Ηρακλής δέχτηκε και κατέληξαν να συνευρίσκονται ερωτικά αρκετές φορές μιας που η Έχιδνα καθυστερούσε εσκεμμένα να του επιστρέψει τα άλογα. Αποτέλεσμα αυτών των πράξεων ήταν να κάνουν μαζί τρεις γιούς, οι οποίοι είχαν ανθρώπινη μορφή.

Οι αρχαίοι συγγραφείς έρχονται σε αντιπαράθεση αναφορικά με την εξωτερική της εμφάνιση. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ενώ αναφέρει πως έχει γυναικείο πρόσωπο σημειώνει πως τρεφόταν με ωμές σάρκες. Κάτι πως ίσως σημαίνει πως είχε κεφάλι ερπετού για να καταναλώνει αυτού του είδους τροφές. Χρόνια μετά, ο Αριστοφάνης αναφέρει πως είχε εκατό ολόκληρα ερπετόμορφα κεφάλια και όχι ένα.

Σχετικά με το που ζούσε αυτό το πλάσμα υπάρχουν και εδώ ποίκιλες απόψεις. Σύμφωνα με τον Ησίοδο η Έχιδνα έμενε στην άκρη του κόσμου, μέσα σε μια σπηλιά, μακριά από την επιφάνεια της γης. Αναφέρει αυτό το μέρος ως γη των Αρίμων. Αντίθετα ο Ηρόδοτος την τοποθετεί στη Σκυθία, κάπου στη βόρεια Ελλάδα ενώ ο Αριστοφάνης στον Κάτω Κόσμο.

Αναφορικά με το τέλος αυτού του πλάσματος, σύμφωνα με τον Ψευτό-Απολλόδωρο, κάποια χρονική στιγμή είχε υπερβεί τα όρια με την τρομοκράτηση των ανθρώπων που έκαναν το λάθος να την ενοχλήσουν. Τότε ο Γίγαντας Άργος Πανόπτης, προστάτης της θεάς Ήρας, τη τιμώρησε σκοτώνοντας την ενώ κοιμόταν.

Category: Μύθοι
  • Instagram
Monthly Book Suggestion
  • Instagram

About us
Είμαστε και εμείς σαν εκείνους που γοητεύονται από παράξενους κόσμους. Σαν εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν στο παρελθόν. Να μάθουν για τις αλήθειες και τους μύθους που κρύβει. Ανοίξαμε μια διάφανη πόρτα, η οποία οδηγεί στο παρελθόν. Καλό σας ταξίδι.

© 2025 Flames of History | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme